Skip to main content

Agathe & Juliette Willems: “Thuis wordt er weinig over hockey gesproken”

Agathe en Juliette Willems verdedigen samen de hockeykleuren van Racing. Genieten van de sport, emoties beleven én groeien met het jonge Racing-team is het hoofddoel van de hockeyende zussen. En uiteraard houden ze ook de sportieve prestaties van papa Jean en broers Tommy en Louis in de gaten.

Met zijn vijven in de play-offs van de Eredivisie: de kans is reëel dat de familie Willems daar dit seizoen in slaagt. Jean Willems kende een topcarrière als speler, was een succescoach bij Dragons en staat nu voor het eerste seizoen aan het hoofd bij de mannen van Watducks. Bij Watducks heeft Jean Willems zijn zoon én Red Lion Tommy (23) in de kern. Louis Willems (24) startte met Orée in sneltreinvaart – 21 op 21 na zeven speeldagen – aan de competitie en zussen Agathe (18) en Juliette Willems (21) willen met Racing strijden om de prijzen. “En met Logane maakt volgend seizoen misschien zus nummer drie haar opwachting in het eerste team van Racing”, lachen Agathe en Juliette Willems. “Logane maakt deel uit van de nationale ploeg U15 en traint op Racing af en toe met ons mee.”

“Enkele jaren geleden was het dikwijls een hele organisatie om iedereen tijdig op de training bij zijn of haar club te krijgen”, zegt Juliette. “Er is wel een periode geweest dat we allemaal samen bij Orée waren aangesloten. Louis, aanvankelijk een voetballer, begon trouwens pas op 15-jarige leeftijd met hockey.”

Officieel wonen alle kinderen van het gezin Willems nog thuis. “Het is echt niet zo dat thuis elke conversatie over hockey gaat”, vertelt Agathe. “Integendeel zelfs. Er wordt wel gevraagd hoe het op training was, maar daarna gaan we over tot de orde van de dag. Hockey is dan bitter weinig een gespreksonderwerp.”

Overladen worden met tips van papa Jean gebeurt ook niet in het gezin Willems. “Neen, het gebeurt wel eens dat hij één of twee tips geeft, maar hele analyses worden het nooit”, zeggen de zussen. “Papa heeft een drukke agenda en het gebeurt niet vaak dat hij een wedstrijd van ons kan volgen. En als hij er toch is – zoals twee seizoenen geleden in de play-offfinale van Racing tegen Antwerp – dan is hij er als supporter. Gewoon zoals elke vader.”

Met Tommy Willems heeft de familie ondertussen een Red Lion in de familie. “Hij doet dat enorm goed en we vinden het super voor hem”, zegt Juliette. “Tommy is gemotiveerd en voelt zich in zijn sas bij de nationale ploeg. Dat zijn al genoeg redenen om op deze weg verder te gaan.”

Zelf maakte Juliette – zij zit in Brussel in haar tweede jaar communicatie – enkele jaren geleden deel uit van de nationale ploeg U18. “Er was een periode dat ik wel wat ambitie had, maar helemaal honderd procent hockeygericht was ik nooit”, zegt ze. “Bij het nationale U18-team ben ik dan ook gestopt. Naast het hockey is er immers nog veel te beleven.”

Agathe zit in de groep van Young Red Panthers (U21) en is met dat team dus in voorbereiding op de Junior World Cup van einde volgend jaar in Zuid-Afrika. “Ik maakte twee jaar geleden het zilver op het EK U18 in Santander mee”, zegt Agathe. “Dat was absoluut één van de mooiste toernooien die ik al beleefde. Of ik kan doorgroeien tot Red Panther ? Ik ben daar niet specifiek op gericht. Ook de studies zijn belangrijk. We wachten gewoon af hoe het verder loopt.”

Agathe speelt ondertussen reeds voor het achtste jaar bij Racing, Juliette maakte in augustus 2018 de overstap van Leuven naar het Brusselse team. “Aanvankelijk leek Agathe niet enorm enthousiast met mijn komst, maar ondertussen vinden we het super om samen te spelen”, lacht Juliette.

Als promovendus kenden de meisjes van Racing tijdens het seizoen 2018/2019 trouwens een droomseizoen. Pas in de finale van de play-offs werd Racing gestuit door Antwerp. “Het was een geweldig seizoen”, zegt Juliette. “Op weg naar de finale versloegen we Watducks en Braxgata.”

“Niemand had ons in finale verwacht”, vult Agathe aan. “Ook voor ons was het een grote verrassing. Uiteraard wil je ook die finale winnen, maar gezien het topseizoen dat we achter de rug hadden viel de teleurstelling om de nederlaag nog mee.”

Ook dit seizoen lijkt Racing over goede papieren te beschikken om een rol van betekenis te spelen. “Het feit dat Anouk Raes stopte betekent wel een serieuze aderlating”, zegt Agathe. “We zijn een jong team in opbouw. Ik heb het gevoel dat heel wat teams aan elkaar gewaagd zijn. De thuisnederlaag tegen White Star ligt nog wel op de lever. We creëerden toen enorm veel kansen, maar de bal wou er gewoon niet in.”

“Net omdat we over een jong team beschikken, nemen emoties soms nog te snel de bovenhand”, zegt Juliette. “Dat zag je ook in onze wedstrijd op het veld van Dragons. Dan vergeten we hockey te spelen, maar richten we ons op de scheidsrechters of op de medespelers. Gelukkig is er dan nog Jill Boon die met haar ervaring alles in goede banen leidt.”

Wat de toekomst betreft blikken de zussen niet té ver vooruit. “We willen gewoon blijven hockeyen, genieten van de sfeer, de teamspirit én van de emotie van de sport”, klinkt het eensgezind.

 

 

Werner Thys

Leave a Reply