Start van de tweede ronde

By december 17, 2020februari 23rd, 2021News

Gantoise begint twee keer in pole position

Nog steeds onder strikte voorwaarden trekt de Eredivisie zich vanaf zondag weer op gang. De play-offs, waarin acht teams knokken voor vier plaatsen in de halve finale, staan garant voor een ganse reeks topmatchen. Gantoise is het enige team dat tijdens de eerste ronde, zowel bij de heren als de dames, geen wedstrijd verloor en lijkt het de te kloppen team. De play-downs kunnen dan weer voor hoogspanning zorgen: slechts drie van de zes teams spelen volgend seizoen nog in de Eredivisie.

Een gelijkspel op het veld van Waterloo Ducks is het enige puntenverlies dat Gantoise tijdens de eerste competitieronde liet optekenen. Het team van Pascal Kina (18 punten) begint in poule A dan ook met vijf punten voorsprong op Léopold (13 punten), zeven punten op Dragons (11 punten) en negen punten op Racing (9 punten) aan de play-offs. Zonder een stevige terugval van Gantoise is de kans dus groot dat de drie overige teams strijden om één plaats in de halve finale. Dat gevecht tussen Léopold, Dragons en Racing kan vuurwerk opleveren. Léopold is de laatste landskampioen en speelt begin april ook nog de Final 4 van de Euro Hockey League, Dragons heeft de kwaliteiten en de ervaring om in het tweede deel van de competitie nog sterker voor de dag te komen en Racing, dat zich pas op de laatste speeldag plaatste voor de play-offs, is in staat om beide teams te bedreigen.

In de tweede poule van de play-offs starten Waterloo Ducks (16 punten) en Orée (15 punten) met een voorsprong op Leuven (11 punten) en Beerschot (10 punten). Indien Leuven en Beerschot hun start van de tweede ronde niet missen, kan dit een zeer evenwichtige groep worden. Watducks verloor in de eerste ronde slechts één wedstrijd – 4-3 op het veld van Beerschot – en hoopt op dat elan voort te gaan, het ambitieuze Orée was dan weer de revelatie van competitieronde één.

Play-downs heren

Algemeen wordt verwacht dat de stand, zoals die er bij de start van de deze play-downs uitziet (Herakles 8 punten, Braxgata 7 punten, Antwerp 5 punten, Daring 5 punten, Namen 2 punten en Old Club 0 punten), dicht zal aanleunen aan de eindstand na tien speeldagen. Herakles en Braxgata beschikken over voldoende kwaliteiten om het behoud in de Eredivisie te verzekeren. Onderaan moeten Namen en Old Club fel boven zichzelf uitstijgen om drie teams achter zich te laten. Rest in principe een duel tussen Antwerp en Daring voor het laatste Eredivisie-ticket. In de eerste ronde won Antwerp het onderlinge duel op Daring met stevige 1-5-cijfers. In de play-downs staan beide teams op de eerste speeldag, nu in Sint-Job-in’t-Goor, reeds tegenover elkaar.

Play-offs dames

Net als bij de heren begint Gantoise na een haast foutloze eerste ronde – alleen tegen Herakles werd het een gelijkspel – met een fikse bonus aan de play-offs. Gantoise start dit tweede deel van de competitie met 18 punten en houdt daarmee de Antwerpse teams Braxgata (12 punten), Antwerp (11 punten) en Victory (10 punten) ver achter zich. Dit trio vecht het in principe onderling uit voor het laatste ticket voor de halve finale. Braxgata en Antwerp staan al langer aan de top van het nationale dameshockey en staan op de eerste speeldag meteen in een interessant duel tegenover elkaar. Victory bewees in de eerste ronde over gevaarlijke wapens te beschikken en kan zich als outsider opwerpen.

In poule B van de play-offs ligt met Daring (14 punten), Dragons (13 punten), Racing (11 punten) en Herakles (10 punten) de strijd om de halve finales helemaal open. Op basis van de kern lijkt Dragons over de beste papieren te beschikken. Daring werd echter dé revelatie van competitieronde één en winnen van het zeer stevige Racing is nooit evident. Herakles, dat zich op de laatste speeldag uitgerekend tegen Racing kon plaatsen voor de play-offs, probeert opnieuw voor de verrassing te zorgen. Het feit dat Herakles in de eerste ronde als enige team punten kon afsnoepen van Gantoise, moet alvast vertrouwen geven.

Play-downs dames

De play-downs bij de dames kunnen best zenuwslopend worden. Met enkele Red Panthers in de kern lijkt Watducks, dat met 9 punten aan de competitie begint, er bovenuit te steken. Léopold (7 punten) kan terugblikken op een best degelijke eerste ronde en hoopt op snelle zekerheid omtrent het behoud. In dat geval strijden White Star (5 punten), Mechelse (4 punten), Wellington (3 punten) en Leuven (1 punt) om het allerlaatste ticket voor de Eredivisie in het seizoen 2021-2022.

Leave a Reply