Skip to main content

Naam :  Michielsen

Voornaam : Sébastien

Leeftijd :  33 jaar

 

Sinds wanneer ben je scheidsrechter ?

In mijn club al sinds ik 10 jaar oud ben denk ik, ik ben als nationale scheidsrechter begonnen rond mijn 20e

 

Waarom/hoe ben je begonnen met het fluiten van wedstrijden?

Ik heb altijd graag gefloten van jongs af aan, ik was de aangeduide scheidsrechter als we op toernooi gingen en in de jeugd floot ik elk weekend minstens nog 1 match nadat ik zelf gespeeld had.  Op den duur wou ik me testen op het nationale niveau en na enkele jaren heb ik me dan toegelegd op arbitrage op zondag omdat ik mezelf daarin wou uitdagen en zien hoe ver ik kon geraken.

 

Speel je of heb je eveneens hockey gespeeld? Speel je andere sporten?

Ik ben op mijn 5e beginnen spelen bij Braxgata en ik speel daar nog steeds. Tot enkele jaren geleden combineerde ik fluiten met spelen in de reservecompetitie, maar door het opheffen van de reservecompetitie is het voor mij niet mogelijk om nog wedstrijden te spelen in het weekend.  Ik train echter nog steeds met de tweede ploeg om zo mijn conditie te onderhouden en om te kunnen blijven hockeyen.

 

Wat vind je leuk aan arbitreren?

Ik hou van de uitdaging, het spel lezen en ervoor te zorgen dat de wedstrijd veilig en sportief kan afgewerkt worden door alle spelers.

Arbitrage geeft me ook de mogelijkheid om actief deel te nemen aan hockeywedstrijden op een niveau dat ik als speler niet kan halen.

Als internationaal scheidsrechter heb ik ook de kans om de wereld rond te reizen en andere (hockey)culturen te ervaren en wedstrijden op het allerhoogste niveau te fluiten.

Bovendien is er niets leuker om een wedstrijd gefloten te hebben en daarna door beide ploegen bedankt te worden voor de job die we gedaan hebben.  We hebben in België een goed contact met spelers en coaches en dat vind ik een enorme meerwaarde voor onze sport.

 

Is er iets dat je niet leuk vind aan arbitreren en/of zou willen veranderen?

Het fluiten zelf is niet iets waar ik veel aan zou willen veranderen, de grootste opmerking die ik heb is gedrag en houding van spelers en supporters over scheidsrechters.  Op het hoogste niveau is er veel respect van spelers, maar ik merk dat in de lagere en jeugdreeksen scheidsrechters toch regelmatig heel wat te verduren krijgen.  Mensen moeten leren dat scheidsrechters fouten maken omdat ze menselijk zijn; als een speler een stopping kan en mag missen, waarom zou een scheidsrechter dan niet iets verkeerd kunnen beslissen of een fout niet zien?  Scheidsrechter zijn is een passie en het overgrote deel van de scheidsrechters wilt gewoon beter worden met elke wedstrijd, laten we hen de ruimte geven om fouten te maken en ervan te leren, zonder hen daarvoor aan te vallen.   Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde en dat is de best mogelijke wedstrijd hockey zien!

 

Wat zijn je ambities ?

In België duidelijk de play-offs en mijn statuut als leider bevestigen.   Op internationaal vlak hoop ik dat ik na de Olympische Spelen een kans maak om in de Pro League te fluiten, dat zou dan een eerste stap zijn op weg naar de ultieme droom van elke hockeyer : de Olympische Spelen.