Skip to main content

Pauline De Ryck is van alle markten thuis

Pauline De Ryck is van alle markten thuis: jeugdtop als tennisster en veldspeelster hockey, nu aan de top als keeper

Op 31 oktober maakte de 22-jarige Pauline De Ryck in Ukkel haar officiële debuut bij de Red Panthers. In het Pro League-duel tegen Groot-Brittannië mocht ze voor de shoot-outs in het doel. Het betekende alweer een stapje vooruit in de carrière van de Oost-Vlaamse. Een carrière die begon met de combinatie tennis en hockey. Maar als je in beide sporten top bent, moet je op termijn kiezen.

Eerst dit: Pauline De Ryck behoorde op 12-jarige leeftijd tot het select kransje topbeloften van Tennis Vlaanderen. Ze zat op die leeftijd op internaat in Wilrijk, verbonden aan de Topsportschool. Dat was onder meer aan de zijde van de één jaar jongere Lara Salden en de één jaar oudere Greet Minnen. De Limburgse Salden is ondertussen opgerukt naar de 247ste plaats op de wereldranglijst, de Kempense Greet Minnen leunt dicht aan bij de top honderd. “Ik zat inderdaad met Pauline samen op internaat”, reageert Minnen. “Zij studeerde hard en was altijd heel gedreven en gedisciplineerd. Kortom: een vrolijke, harde werkster die steeds tot het uiterste ging. Dat ze het nu in hockey zo goed doet, verbaast me helemaal niet.”

“Heel wat mensen weten niet dat ik ook in die periode reeds hockeyde”, lacht Pauline De Ryck. “Op 5-jarige leeftijd was ik al lid van Hockey Club Temse. Ik deed beide sporten ontzettend graag.” De Ryck ondervond dat het niet evident was om in twee sporten tegelijk uit te blinken. “Ik werd geselecteerd voor de provinciale teams hockey, maar omwille van mijn druk tennisprogramma kon ik niet altijd naar de trainingen gaan. Ik herinner me nog dat we na een tennistoernooi in Slovenië in de nacht van zaterdag op zondag terug naar huis reden en dat ik ’s ochtends moest aantreden op een hockeytoernooi. Die combinatie bleek niet meer houdbaar en op 15-jarige leeftijd stopte ik met tennissen.”

Na Temse verdedigde De Ryck één seizoen de kleuren van Indiana, vervolgens ging het naar Gantoise. En ook straf in de sportieve carrière van De Ryck: in de nationale U15 en U16-teams werd ze als veldspeelster geselecteerd. “Ik was middenvelder”, lacht De Ryck. “In die periode speelde ik wel niet veel bij de nationale jeugdploegen, want ik had geregeld last van blessures. Bij Temse en Indiana was ik dus veldspeelster en op 16-jarige leeftijd werd me bij Gantoise, omwille van mijn lengte en mijn reflexen uit het tennis, voorgesteld om het te proberen als keeper. Ik testte het uit – op één of andere manier trok keepen me altijd al aan – en een jaar later viel de officiële beslissing dat ik als doelvrouw verder ging.”

Ook als keeper was De Ryck meteen gelanceerd. Ze mocht in 2016 mee naar het EK U18 in Cork en veroverde daar net geen brons. In de halve finale én de wedstrijd om de derde plaats stond De Ryck in doel. “Een jaar later was ik na Elodie Picard tweede keeper tijdens het EK U21 in Valencia”, zegt De Ryck. “Een toptoernooi met een zilveren medaille als resultaat. In de finale tegen Nederland kreeg ik in de tweede helft speelminuten.”

Haar sterke prestaties brachten De Ryck ook in beeld bij de Red Panthers. Begin dit jaar mocht ze mee op stage naar Australië en toen Elodie Picard einde oktober ziek uitviel werd ze voor de Pro League-duels in Ukkel tegen Groot-Brittannië tweede keeper na Elena Sotgiu. In het eerste duel (1-1), mocht De Ryck voor de shoot-outs zelfs het doel in. “Dat was best spannend, want ik kreeg dat pas tijdens de meeting voor de match te horen”, lacht De Ryck. “Jammer genoeg kon ik het team niet aan een extra punt helpen. Als eerste ervaring was dit wel mooi meegenomen.”

Ondertussen is De Ryck reeds aan haar zesde seizoen bij Gantoise bezig. Vanaf haar tweede jaar bij de club is ze er eerste keeper. Dat Gantoise titelfavoriet nummer één is, kan De Ryck uiteraard niet ontkennen. “Het plaatje bij Gantoise klopt, er is een perfecte mix tussen ervaring en jeugdig talent”, zegt De Ryck, die als laatstejaarsstudent Kiné in Gent op kot zit. “Naast de titel grijpen zou een ontgoocheling betekenen. We waren er in het verleden al enkele keren zeer dicht bij en vorig jaar domineerden we tot de competitie werd stilgelegd. Nu moet het maar eens gebeuren.”

Zich als doelvrouw veel ‘in the picture’ werken kan De Ryck bij Gantoise niet. Het team van coach Kevan Demartinis domineert soms in die mate, dat er voor De Ryck amper werk op te knappen is. “Dat is dan het nadeel om als keeper in een sterk team te spelen”, zegt De Ryck. “Een wedstrijd winnen met een beslissende redding zit er voor mij amper in. Ik moet toegeven dat dat soms wel pikt. Aan de andere kant: bij Gantoise zit ik bij een topclub en kan ik wel op het hoogste niveau trainen. Dat helpt mij enorm vooruit.”

Met haar 1,80 meter oogt De Ryck imposant in doel. “Ach, die lengte heeft zowel een voordeel als een nadeel. Dat ik een grote reikwijdte heb is een absoluut voordeel, maar misschien ben ik met mijn lengte iets minder explosief. Dat ze als keeper opkijkt naar Vincent Vanasch is geen verrassing. “Hij doet alles op het goede moment”, besluit De Ryck. “Hij kan een ploeg motiveren en als het nodig is ook kalmeren. We kunnen nog veel van hem leren.”

 

Werner Thys

Leave a Reply