Maxime Loots klaar voor eindsprint reguliere competitie met Braxgata

By februari 28, 2020 maart 8th, 2020 PORTRAIT

Maxime LOOTS

“Loïck Luypaert pusht mij vooruit”

 

De stevig uit de kluiten gewassen Maxime Loots vierde vorige week zijn 22ste verjaardag, maar is wel reeds aan zijn zesde seizoen bezig bij de eerste ploeg van Braxgata. De start van 2020 was alvast mooi voor Loots. Met de Tokyo and Beyond-groep mocht hij met de Red Lions deelnemen aan de stage in Australië en met Braxgata haalde hij het zondag bij de herneming van de competitie met 3-2 van Racing. “In deze zware poule wordt het nog zeven speeldagen hard strijden voor dat ticket voor de play-offs”, beseft Loots.

 

Maxime Loots is een rasecht jeugdproduct van Braxgata. “Toen Braxgata nog op de vorige locatie, op de terreinen van De Klinkaert in Reet, speelde was ik als 4-jarige reeds van de partij”, lacht Loots. “Van het grasveld op De Klinkaert ging het vervolgens naar de huidige locatie. Wel eerst met een container als clubhuis. Als je dan de huidige accommodatie bekijkt besef je pas hoeveel stappen deze club heeft gezet.”

“Braxgata heeft altijd hard op jeugdwerking ingezet met de bedoeling om spelers te laten doorstromen naar de eerste ploeg. Jongens als Emil Devis en de broers Olivier en Tobias Biekens hebben zowat hetzelfde parcours afgelegd. Met de jeugdteams stonden we geregeld in de finale van het kampioenschap. Jammer genoeg greep ik altijd naast de titel. In vier of vijf finales was het telkens net niet.”

Vanaf 15-jarige leeftijd werd Loots ook opgenomen in de nationale jeugdteams. “Hoogtepunt blijft voor mij het EK U21 in Valencia in 2017”, zegt Loots. “We verloren de finale na shoot-outs van Nederland. Op dat moment overheerste de ontgoocheling, maar achteraf waren we toch fier op onze prestatie.”

De ‘jeugdcarrière’ van Loots zit er ondertussen op 22-jarige leeftijd op. Doorgroeien naar de Red Lions is de logische volgende stap. “De goesting is er alleszins”, aldus Loots. “Ik wil er vol voor gaan en elke dag proberen beter te worden. Dan zien we wel waar we uitkomen.”

De eerste stappen in de goede richting zijn alvast gezet. Een eerste cap voor de Red Lions veroverde Loots in februari vorig jaar in een oefenduel tegen Rusland. En begin dit jaar mocht hij met de Tokyo and Beyond-groep mee op stage naar Australië.

“Dan zit je heel dicht bij de toppers en zie je hoe zij met hun sport bezig zijn”, zegt Loots, die in Antwerpen aan de Karel de Grote Hogeschool KMO-management studeert. “Ik heb genoten van die trip en er vooral veel van opgestoken. Dat we met onze groep ook nog de kans kregen om oefenwedstrijden tegen Australië te spelen was een mooie surplus.”

Loots was niet de enige speler van Braxgata in de Tokyo and Beyond-groep in Australië. Ook spits Nelson Onana, die deze week pas twintig wordt, was van de partij. “Op fysiek vlak is Nelson enorm sterk”, zegt Loots. “Zijn snelheid is zijn grootste troef. Het is een hele karwei om hem proberen bij te benen.”

Naar een hockeyvoorbeeld is het voor Loots niet lang zoeken. “Dat is ploeggenoot Loïck Luypaert”, zegt hij. “Hij staat ook in de verdediging, leert me veel bij en pusht me vooruit. Jammer dat hij nu even out is. En verder is het natuurlijk een cadeau om bij Braxgata aan de zijde te staan van wereldtoppers als Sander Baart en Bob De Voogd.

“Ik speel nu een goed jaar op de vrije man positie en probeer vooral stappen te maken op het vlak van positionering en coachen van andere spelers. Het is immers belangrijk om kansen te creëren vanuit de opbouw.”

“Net voor de herneming van de competitie gingen we met de ploeg nog op teambuilding naar Sevilla. Ideaal om elkaar nog beter te leren kennen en op de best mogelijke manier aan het belangrijke tweede deel van de competitie te beginnen.”

 

Vorig jaar werd Braxgata ietwat verrassend veroordeeld tot het spelen van play-downs. En ook nu wordt het een hele klus om die play-downs te vermijden. De jongens uit Boom zijn immers ingedeeld in de ijzersterke poule A. Eindigen voor een topploeg als Dragons, Orée of zelfs Gantoise of Léopold is geen sinecure, maar het is wel de opdracht om die vervelende play-downs te vermijden..

“Na een moeilijke start van de competitie hebben we ons herpakt en zitten we nu in een goede flow”, zegt Loots. “In onze drie laatste wedstrijden voor de winterstop haalden we negen op negen en die 3-2 zege zondag tegen Racing bij de herneming van de competitie was heel belangrijk. De Brusselaars maakten het ons niet gemakkelijk en na het laatste fluitsignaal was de opluchting groot. Er resten ons nog zeven wedstrijden en die zijn allemaal even belangrijk. In de wetenschap dat één topploeg de play-offs niet gaat halen, wordt het nog zeven keer hard strijden. Te beginnen met zondag in de derby op Beerschot. En als we die vijfde plaats vermijden kan in de play-offs alles. Dat heeft het seizoen 2018-2019 ons geleerd.”

Leave a Reply