Joy Jouret bereidt met Namen de play-downs voor

By maart 14, 2020 PORTRAIT

“Elke match maken we progressie”

 

Reeds bij aanvang van het seizoen stond het in de sterren geschreven dat het voor de mannen van promovendus Namen een aartsmoeilijke opdracht ging worden in de eredivisie. Met nog vier speeldagen in de reguliere competitie voor de boeg staat Namen nog puntenloos, maar coach Joy Jouret is wel fier op haar jongens. “We maken echt elke week progressie. Ik beschik over een fantastische groep”, zegt ze.

Als hockeyster doorzwom ex-Red Panther Joy Jouret heel wat watertjes. Ze verdedigde de kleuren van Racing, Rasante, Léopold, Wellington en White Star en was ook niet vies van een buitenlands avontuur. Dat bracht haar naast het Nederlandse Push Breda ook in Nieuw-Zeeland en Canada. Als coach staat ze voor het tweede jaar aan het roer bij de mannen van Namen. Een vrouw als coach bij een herenteam uit de eredivisie: het is nog steeds geen alledaags gegeven. “Ach, wat maakt het uit. Mannen of vrouwen coachen: ik vind het allebei even leuk”, lacht Jouret. “Nog voor ik de kans kreeg om bij Namen aan de slag te gaan coachte ik trouwens ook al de heren van Wolvendael. Bij Namen lag er een project van drie jaar op tafel om met de heren de sprong naar de eredivisie te maken. Dat we vorig jaar reeds uit de eerste afdeling promoveerden was enigszins een verrassing. We maakten vroeger dan verwacht de sprong naar de topreeks.”

“Namen heeft een zeer goede hockeyschool. Voor onze jongeren – we integreerden vijf spelers uit de U17-groep – is het een ongelooflijke ervaring en leerschool om wekelijks tegenover al die tophockeyers uit de eredivisie te staan. Budgettaire ruimte om de groep sportief te versterken was er dit seizoen nog niet. De financiële middelen gingen naar de aanleg van twee nieuwe terreinen en de renovatie van het clubhuis. Onze spelers betalen ook gewoon hun lidgeld. Dat zal in de eredivisie wellicht uniek zijn (lacht).”

Dat de jongens van Namen in de eredivisie nederlagen dienen te incasseren hoort bij het leerproces. “Met de scores houden we helemaal geen rekening”, vertelt Jouret. “Wel hebben we voor elke wedstrijd bepaalde objectieven die we proberen te realiseren. Aan de resultaten is het misschien niet te zien, maar ik kan je verzekeren dat we elke wedstrijd progressie maken. De jongens zijn zeer positief ingesteld. Ik werk met een fantastische groep. Natuurlijk wordt er ook aan het mentale aspect gewerkt. Week na week verliezen is sowieso niet leuk. Hetzelfde geldt ook voor mij: ik ben een zeer slechte verliezer.”

Dat de mannen van Namen zich al enkele weken concentreren op de play-downs is geen geheim. Eerst moeten er nog wel vier speeldagen van de reguliere competitie afgewerkt worden.

“Als voorbereiding op de play-downs moeten we voortdurend zaken uitproberen”, zegt Jouret. “Ik moedig de spelers daarin aan. Lukt het niet of maken ze fouten, dan is dat maar zo. Het is beter om nu fouten te maken dan tijdens de play-downs.”

Het is duidelijk: Jouret heeft de hoop op een verlengd verblijf in de eredivisie niet opgegeven. “Ik besef ook wel dat de kansen klein zijn om in de topreeks te blijven. Ook in de play-downs krijgen we met sterke teams te maken. In sport zijn er echter altijd kansen. Onze kans is misschien tien procent om in onze opdracht te slagen en met die tien procent moeten we keihard aan de slag.”

“Indien we degraderen dan moeten we met de ervaring van dit seizoen klaar zijn om volgend jaar in de eerste afdeling opnieuw voor promotie te gaan. Met ons project zitten we helemaal op schema.”

Voor de federatie is Jouret ook coach van de nationale Boys U15. “Het is mijn eerste jaar bij de 15-jarigen, vorig jaar coachte ik de Girls U18”, zegt Jouret. “Het is super leuk werken. Tijdens de paasvakantie spelen de jongens voor het allereerst een internationaal tornooi in Valkenswaard. Uiteraard vinden ze dat enorm spannend.”

Jouret voelt zich helemaal thuis in de trainerswereld. “Ja, ik wil vooruit”, besluit ze. “Dat ik nu meteen in de eredivisie als coach werd gekatapulteerd is ook voor mij een ideale leerschool. Ik doe dit zeer graag en kan nog veel leren.”

Next Post

Leave a Reply