Skip to main content

Op weg naar beste seizoen met Leopold?

Ze werd net 34 jaar en begint reeds aan haar zesde seizoen bij Léopold. De Italiaanse Jasbeer Singh is bij de Brusselse club dus een deel van het meubilair geworden. Singh wil na dit seizoen nog twee jaar hockeyen en gelooft er sterk in dat er met de dames van Léopold rekening moet gehouden worden in de eredivisie.

Haar papa hockeyde voor India in 1968 op de Olympische Spelen van Mexico. Later reisde papa Singh naar Italië, leerde daar een Italiaanse hockeyster kennen en in 1986 werd Jasbeer geboren. “Ik kreeg hockey dus letterlijk met de paplepel ingegeven”, lacht de sympathieke Italiaanse. “Op zeer jonge leeftijd begon ik te hockeyen. Naar mijn mooiste hockeyherinnering is het niet lang zoeken. Dat was toen ik in 2001 op 15-jarige leeftijd mijn debuut maakte in het eerste damesteam van Hockey Femminile Lorenzoni in Bra.”

Een goede tien jaar later besloot Singh haar hockeygeluk te zoeken in de betere Europese competities. Eerst ging het naar Egara, nabij Barcelona, maar reeds in 2013 belandde Singh in België. Ze speelde een seizoen bij Beerschot, vervolgens ging het voor een jaar naar White Star en in 2015 trok ze voor het eerst het rood-witte shirt van Léopold aan. Singh begon op 10 september dus aan haar zesde seizoen bij Léopold en is er dan ook de meest ervaren speelster. “Zeg maar gerust de oudste speelster”, knipoogt Singh. “Met Léopold was het de voorbije jaren dikwijls knokken om in de eredivisie te blijven, maar ik maakte hier toch al veel mooie momenten mee. Mijn tweede jaar bij Léopold – het seizoen 2016/2017 – was zeer bijzonder toen we in de eerste afdeling al onze wedstrijden wonnen en terug naar de Eredivisie promoveerden.”

De overige ‘Singh-jaren’ in de Eredivisie was Léopold steeds in het tweede deel van de rangschikking te vinden: elfde en degradatie in 2015/2016, tiende in 2017/2018, play-downs in 2018/2019 en vorig seizoen op een voorlaatste plaats in de poule toen de competitie omwille van de sanitaire crisis werd stopgezet. Dit seizoen begon Léopold met twee nederlagen – 2-1 op White Star en 3-1 op Racing -, maar daarna volgde met zes op zes de heropstanding: 2-1 winst thuis tegen Watducks en een 1-2 zege op het veld van Herakles. “Ik geloof er écht in dat we dit jaar een rol van betekenis kunnen spelen in de Eredivisie”, aldus de middenveldster. “Het gaat elke week beter. Tegen Herakles speelden we een zeer degelijke wedstrijd. Ten opzichte van vorig jaar zijn de speelsters grotendeels dezelfde gebleven, maar we kregen wel een nieuwe staf. We werken zeer goed samen en vormen een hechte groep. Ik heb veel vertrouwen in dit team. En ja, net als bijna alle teams mikken wij na dertien speeldagen ook resoluut op een plek bij de beste acht.” Tegen Watducks maakte Singh trouwens het winnende doelpunt. “Mooi, maar ik ben niet iemand die echt veel scoort”, zegt ze. “Vanuit het middenveld moet ik vooral de aanvalsters bedienen.”

Op internationaal vlak kan Singh op een mooie carrière terugblikken. Ze speelde met Italië het EK 2011 in Mönchengladbach en het absolute hoogtepunt volgde twee jaar geleden met het WK in Londen. “Een super ervaring”, glundert Singh. “We begonnen het toernooi met zes op zes met winst in de poulefase tegen China en Zuid-Korea.” Dankzij die overwinningen plaatsten de Italiaanse dames zich voor de ‘cross-over’ waar ze op … India botsten. “Ja, dat was voor mij wel een speciale match”, lacht Singh. “We geloofden in onze kansen en een plek in kwartfinale, maar India was efficiënter.”

De nationale ploeg en de daaraan gekoppelde trainingen nabij Rome heeft Singh ondertussen vaarwel gezegd. Ze wil zich nu voor honderd procent concentreren op Léopold. “We kunnen met onze dames nog progressie maken. Na dit seizoen wil ik nog twee jaar bij Léopold hockeyen.”

Wat er daarna voor Singh volgt blijft een vraagteken. “Ik wil wel iets rond hockey blijven doen”, besluit Singh. “In België? Niet uitgesloten, maar voor een Italiaanse regent het hier eigenlijk te veel (lacht). Misschien trek ik wel naar India. Daar valt voor mij nog veel te ontdekken.”

 

Werner Thys

Leave a Reply