Skip to main content

Eredivisie 2021-2022: een bikkelharde strijd op twee fronten

 

Olympische kampioenen, sterke buitenlanders, beloftevolle jongeren: de hockeycompetitie 2021-2022 heeft alles in petto om er een grand cru-seizoen van te maken. Na twee moeilijke coronajaren kunnen de toeschouwers eindelijk weer hun hockeyhelden langs de Belgische velden aan het werk zien. Er wordt opnieuw gespeeld volgens het oude format: de twaalf teams spelen een heen- en terugronde over 22 speeldagen, vervolgens mogen de beste vier teams naar de play-offs. Het wordt dus zaak om er van bij de start van het kampioenschap te staan. Zowel bij de heren als de dames mikken er heel wat teams op een plek bij de beste vier. Ook onderaan de rangschikking wordt het ongetwijfeld spannend. De laatste twee teams na de reguliere competitie zakken naar Nationale 1, het team dat tiende eindigt speelt een barragematch tegen het derde team uit Nationale 1. We starten op 5 september aan 22 speeldagen op het scherpst van de snee. Met twaalf teams is er van zwakke broertjes in de Eredivisie amper nog sprake.

Heren: een beklijvende race richting play-offs

Elke speeldag staan er bij de heren regelrechte topduels op de affiche. Duels die één voor één kunnen beslissen over al dan niet deelname aan de play-offs. Heel wat teams dienen zich aan als titelkandidaat. In de eerste plaats denken we dan aan de finalisten van vorig seizoen, landskampioen Dragons en finalist Watducks. Dragons doet het met Dennis Dijkshoorn als nieuwe T1. De club uit Brasschaat haalde met Loic Van Doren, Simon Gougnard en Conor Harte stevige versterkingen binnen. De jongeren van Watducks deden het vorig seizoen al bijzonder goed en hebben vanzelfsprekend aan maturiteit gewonnen. De 22-jarige Emile Esquelin komt het team versterken.

Samen met Dragons en Watducks lijken Gantoise, Léopold, Orée en Racing de voornaamste kandidaten op een plaats in de play-offs, maar mits een goede competitiestart kunnen ook Beerschot, Braxgata, Herakles en Leuven zich in het debat mengen. Gantoise zag onder meer Juan-Manuel Saladino en Leandro Tolini vertrekken, maar met Agustin Bugallo en Martin Ferreiro kwamen er twee Argentijnse landgenoten in de plaats. Kersvers T1 Agustin Corradini rekent bij Léopold, waar de Spanjaard Alfonso Moreno een sterke nieuwkomer is, nog steeds op het spitsenduo Tom Boon/Maxime Plennevaux. Het ambitieuze Orée heeft een ijzersterk seizoen 2020-2021 achter de rug en wil met nagenoeg dezelfde kern op dat elan voortgaan. Racing versterkte zich danig met Red Lions Cédric Charlier en Tanguy Cosyns én met de boomlange verdediger Loïck Vanwetter. Ongetwijfeld een team om in de gaten te houden.

Ook de inkomende transfers van Braxgata mogen gezien worden. Samen met keeper Tobias Walter maakten ook de Argentijnen Agustin Mazzilli en Lucas Rossi de overstap naar Boom. Beerschot, met de Nederlander Pim Wijzenbeek aan het roer, zocht en vond op de Britse markt met Brendan Creed en Jacop Draper. De broers Louis en Maxime Capelle worden in Kontich herenigd, terwijl François Sior voor strafcornergevaar moet zorgen. Herakles rekent op een sterke generatie jongeren en vanzelfsprekend op de ervaring van het trouwe duo Nicolas de Kerpel/Amaury Keusters. Leuven zorgde voor een stevige verrassing op de transfermarkt met de terugkeer van het Spaanse icoon Pau Quemada. Afwachten hoe het team het vertrek van Simon Gougnard en Jérôme Dekeyser kan opvangen.

De twee teams die in de Eredivisie enkel aan het behoud denken zijn Antwerp en Daring. Antwerp ontsnapte de voorbije seizoenen op de valreep aan de degradatie en laat deze keer negen nieuwe spelers kennismaken met de Belgische Eredivisie. Ook in Molenbeek wordt het voor onder meer coach Javier Telechea en de ervaren Argentijnse verdediger Manu Brunet elke week hard werken om punten te sprokkelen.

Dames: wie gaat met Gantoise naar de play-offs ?

De dominantie van landskampioen Gantoise was vorig seizoen groot. Dat de speelsters van coach Kevan Demartinis ook dit seizoen de absolute titelfavoriet zijn, staat als een paal boven water. Red Panther Anne-Sophie Roels en Delfina Gaspari komen de Oost-Vlaamse meisjes nog versterken. De grote vraag is dus welke drie teams samen met Gantoise einde april/begin mei 2022 naar de play-offs mogen.

Dragons, finalist van vorig seizoen, heeft nog aan maturiteit gewonnen en lijkt een belangrijke kandidaat om zich in de titelstrijd te mengen. Racing en Braxgata deden opvallende transfers. Racing met de komst van Emma Puvrez en Braxgata met de Spaanse topper Julia Pons. Beide teams hebben ook nog eens een flink aantal Red Panthers in de rangen. Antwerp speelt bij de dames altijd mee op het hoogste niveau en vangt het vertrek van Puvrez, Natalia Wisniewska en Luka Van Vossole op met de komst van Red Panther Tiphaine Duquesne en de Argentijnse Sofia Toccalino.

Een andere opvallende aanwinst voor de Eredivisie is de Argentijnse topspeelster Agustina Albertario. Zij gaat bij Léopold aan de slag. Daring, Victory en Herakles haalden vorig seizoen de poules van de play-offs en willen ongetwijfeld bevestigen. Net als bij de heren rekent Herakles vooral op de doorbraak van de eigen jeugd, Victory slaagde er vorige seizoen in om een pak nieuwe speelsters in te passen en moet dat nu opnieuw doen en Daring, dé revelatie van 2020-2021, versterkte zich onder meer met Estelle Meulemans en de Italiaanse Luciana Galimberti.

Watducks wil na een tegenvallend seizoen terug aansluiten bij de top en doet dat met Aisling D’Hooghe opnieuw tussen de palen. White Star en Mechelse mikken op het behoud. David Van Rysselberghe maakt bij White Star zijn debuut als coach. Het team heeft vijf Franse speelsters in de rangen. Alessandro Geleyns, T1 van Mechelse, begroet met Castella, Perez-Vazquez en Muinos drie Spaanse nieuwkomers.