Na een competitiestop van drie maanden is het vanaf dit weekend weer genieten van tophockey in de ere-afdelingen. Acht speeldagen zijn achter de rug, acht zijn er nog te gaan: de laatste rechte lijn richting kwartfinales van de play-offs – die tijdens het weekend van 18 en 19 april op het programma staan – kan ingezet worden.

Tijdens de eerste drie speeldagen kruisen de teams van poule A met die van poule B de sticks, tijdens de laatste vijf speeldagen knokken de teams in hun eigen poule verder voor de vier tickets voor de play-offs. De twee teams die per poule uit de boot vallen kunnen zich opmaken voor de zenuwslopende play-downs.

Acht speeldagen: dat betekent van 23 februari tot en met 5 april zeven opeenvolgende zondagen hockey van de bovenste plank. De uitgestelde speeldag van 1 december 2019 wordt voor de dames op donderdag 5 maart en voor de heren op vrijdag 6 maart ingehaald.

BELGIAN HOCKEY LEAGUE

Poule A

Landskampioen Léopold, dat meteen na het einde van de reguliere competitie op donderdag 9 april ook nog de kwartfinale van de Euro Hockey League in Amsterdam tegen Kampong speelt, is de fiere leider in poule A. Opvallend: op de eerste speeldag leed Léopold, thuis tegen Orée, hun voorlopig enige nederlaag van het seizoen.

Eerste achtervolger Gantoise is het enige team in de ere-afdeling dat dit seizoen nog niet verloor. Met dank aan Leandro Tollini die eventjes twaalf keer raak trof op strafcorner en momenteel topscorer is in de Belgian Hockey League.

Dé hamvraag in deze poule: wie wordt er straks naast Namen naar de play-downs verwezen ? Braxgata, dat op de laatste drie speeldagen negen op negen greep, wil een tweede degradatiestrijd op rij absoluut vermijden, het fiere Dragons – vier keer op rij landskampioen tussen 2015 en 2018 – rekent op een betere tweede ronde en Orée bewees het voorbije anderhalf jaar dat het van élk topteam kan winnen.

Het moedige Namen is nog puntenloos en hoopt op stuntwerk in de play-downs.

Poule B

Watducks en Racing – die vorig seizoen verrassend in de kwartfinales van de play-offs sneuvelden – nemen in deze poule de eerste twee plaatsen in en voor beide teams ligt de ambitie dit seizoen logischerwijze hoger. Zeker ‘FIH-Goalkeeper of the Year’ Vincent Vanasch wil met een landstitel voor Watducks in schoonheid afscheid nemen van de Belgische competitie alvorens naar Rot-Weiss Köln te trekken.

Beerschot en Herakles waren met een ticket voor de Euro Hockey League de verrassingen van het seizoen 2018-2019. Beerschot – met als hoogtepunt een 1-4 zege op Watducks – bevestigt dat goede seizoen, maar kreeg op de twee laatste speeldagen voor de winterpauze wel een tikje door twee thuisduels op rij te verliezen. Herakles sloot 2019 met 0 op 9 af en lijkt op dit moment met Leuven in een tweestrijd verwikkeld om het tweede ticket voor de play-downs.

Antwerp moet stunten om die play-downs alsnog te vermijden, maar de club uit Sint-Job-in’t-Goor is dit seizoen nog niet uitgeteld. Op de slotspeeldag voor de winterpauze greep Antwerp op het veld van Dragons hun eerste punt. En als het tot play-downs komt dan hoopt Antwerp die, net als vorig seizoen, succesvol af te sluiten.

BELFIUS HOCKEY LEAGUE

Poule A

Met Gantoise en Dragons staan de twee teams die voor de winterstop de meeste punten behaalden in deze poule. Vooral het rapport van Gantoise is er één met de grootste onderscheiding: 24 op 24 en Stephanie Vanden Borre die zeven keer scoorde op strafcorner. Bij Dragons doet de Nederlandse Valerie Magis het even goed: ook zij mocht zeven keer na strafcorner juichen. Dragons verloor voorlopig één duel: 1-0 op de eerste speeldag bij … Gantoise.

Braxgata is met topschutter Louise Versavel (acht doelpunten) de dichtste achtervolger van dit tweetal.

Landskampioen Antwerp kende met 10 op 24 een moeilijkere seizoensstart. In het verleden bewezen de troepen van Sofie Gierts echter dat ze kunnen pieken op de belangrijkste momenten.

White Star telt op de vijfde plaats slechts twee punten achterstand op Antwerp en is nog niet uitgeteld. Herakles heeft met 3 op 24 een klein mirakel nodig om de play-downs te vermijden.

Poule B

In deze poule is de situatie duidelijk: Watducks, Racing en Leuven kunnen zich opmaken voor de play-offs, de drie overige teams Léopold, Victory en Mechelse vechten het uit om het vierde en laatste play-offticket.

Terwijl Watducks in poule B met zeventien punten aan de leiding staat, is Racing samen met Gantoise het enige team in de ere-divisie dat de seizoen nog niet verloor. Racing moest zich wel vier keer tevreden stellen met een puntendeling.

Leuven begon en eindigde met 0 op 6 voor de winterstop, maar greep tussendoor wel 12 op 12. Het team van coach Jérôme Dekeyser kan altijd verrassen. Dat bewezen ze vorig seizoen door pas in de halve finale van de play-offs na shoot-outs te verliezen van Antwerp.

Onderaan het klassement kunnen de onderlinge duels op de laatste drie speeldagen (Mechelse-Victory, Léopold-Mechelse en Victory-Léopold) wel eens uitmaken welke twee teams naar de play-downs moeten.De

Leave a Reply