Skip to main content

De hockeybal gaat weer aan het rollen

Bijna een half jaar, nadat op 8 maart de laatste speeldag van het vorige stopgezette seizoen werd afgewerkt, gaat de hockeybal op de Belgische velden eindelijk weer aan het rollen. De omstandigheden naast het terrein zullen nog wel een tijdje helemaal anders zijn, maar het belangrijkste: er kan weer gespeeld worden ! In de eerste fase van de competitie maken de veertien eredivisieteams bij de heren en de dames uit welke acht ploegen verder strijden om de play-offs en welke zes teams de play-downs spelen in de felle strijd om het behoud.

Om deze bizarre coronatijden ongeschonden door te komen is het voor alle clubs en alle spelers in de eerste plaats belangrijk om het wedstrijdprotocol en de daarbij horende regels te respecteren. Alleen op die manier kan de volgende maanden competitiehockey blijven gespeeld worden. Ook binnen de clubhuizen dienen de regels van de horeca opgevolgd te worden. In het belang van ieders gezondheid en veiligheid komen er dus heel wat regels en afspraken op ons af. De return voor het naleven van die maatregelen: weer genieten van hockeywedstrijden op het allerhoogste niveau.

Niet alleen zal naast het veld het een en ander anders verlopen, ook het competitieformat ziet er verschillend uit. Omdat het voorbije seizoen noodgedwongen werd stopgezet spelen er dit seizoen veertien teams in de eredivisie: de twaalf ploegen van vorig seizoen aangevuld met twee promovendi. De eerste dertien speeldagen – waarin elk team één keer speelt tegen elk ander team van de reeks – worden meteen bepalend voor het verder verloop van de competitie. Na die eerste ronde spelen de beste acht teams verder om de play-offs, in de play-downs spelen de overige zes teams om drie eredivisie-plaatsen in het seizoen 2021-2022, dat opnieuw met twaalf teams van start gaat.

Heren: uitkijken naar Orée

Bij de start van het seizoen is het steeds gevaarlijk om de voornaamste titelkandidaten naar voor te schuiven. Verrassingen zijn er immers bijna altijd. Als we ons baseren op de rangschikking op het moment dat het voorbije seizoen werd stopgezet, dan waren Léopold en Gantoise de primussen, gevolgd door Dragons, Beerschot, Orée en Watducks. Léopold en Gantoise hebben zich de laatste jaren opgewerkt tot belangrijke titelpretendenten en dat zal komend seizoen niet anders zijn. Beide teams behouden de basis van het voorbije seizoen. Léopold ziet wel Dorian Thiéry verdwijnen, bij Gantoise wordt het vertrek van de Duitser Marko Miltkau opgevangen door de komst van Alexander de Paeuw en Charles Masson.

Van de vier achtervolgers van het voorbije seizoen pakte Orée spectaculair uit op de transfermarkt. Samen met coach Xavier De Greve maakt John-John Dohmen de overstap van Watducks en met ook nog de komst van Thiéry en Manu Stockbroekx toonde de Brusselse club zich uitermate ambitieus. Stockbroekx neemt dus, net als de Ier Shane O’Donoghue, afscheid van Dragons, maar de club uit Brasschaat trok met Lucas Martinez Ruiz en Nicolas Della Torre wel twee sterke Argentijnen aan en ziet ook Louis Rombouts en Matthew Cobbaert terugkeren naar het vertrouwde huis. Ook Beerschot wil op het elan van hun twee sterke voorbije seizoenen verder gaan. Harry Verhoeven valt in Kontich opnieuw in doel te bewonderen in plaats van Simon Vandenbroucke, die naar Watducks trok. In Waterloo vervangt Vandenbroucke monument Vincent Vanasch. Kersvers Watducks-coach Jean Willems moet het dus zonder twee clubiconen (Vanasch en Dohmen) doen, maar heeft nog steeds genoeg ervaring en talent in de kern.

Als we ervan uitgaan dat zes vernoemde teams straks de top acht halen, dan rest er in principe een strijd tussen Herakles, Braxgata, Racing en Leuven om de twee resterende tickets. Van die vier teams was Leuven het actiefste op de transfermarkt. Samen met de terugkeer op het hoogste niveau van ex-Red Lion Jérôme Dekeyser, trekken ook de Argentijn Lucas Vila, de Ier Sean Murray en de Amerikaan Pat Harris naar de universiteitsstad. Herakles behoudt vertrouwen in de kern van het voorbije seizoen, terwijl Braxgata met Sander Baart een belangrijke pion zag vertrekken. Bij Racing is het aan het nieuwe trainersduo Craig Fulton (T1)/Maxime Bergez (T2) om de Brusselse club nieuwe impulsen te geven.

De vier overige teams in de eredivisie, Antwerp, Namur en nieuwkomers Daring en Old Club, hopen uiteraard op stuntwerk én een plek in de top acht, maar zitten wellicht wel met de play-downs in het achterhoofd. Bij Daring moet de nieuwe T1 Simon Letchford het team in de eredivisie proberen te houden, terwijl Joy Jouret haar Naamse jongerenploeg een tweede jaar ervaring kan laten opdoen bij de elite.

Dames: wie stopt Gantoise ?

Gantoise denderde het voorbije seizoen als een sneltrein door de eredivisie bij de vrouwen: 36 op 36 op het moment dat de competitie in maart moest worden stilgelegd. Bij de start van het nieuwe seizoen start het team van coach Pascal Kina, met zo goed als dezelfde kern, dan ook als torenhoog favoriet. De zes dichtste achtervolgers van Gantoise, en dat waren Braxgata, Dragons, Leuven, Racing, Watducks en Antwerp, willen ook dit seizoen in eerste instantie hun plek behouden. De top acht missen zou voor die teams een ontgoocheling betekenen. Bij heel wat clubs kan het wel eens het seizoen van de doorbraak van de jongeren worden. Dat komt omdat er in ons land heel wat sterke jeugdspeelsters rondlopen en ook omdat zij de plaats van enkele afscheidnemende topspeelsters, zoals Anouk Raes (Racing), Erica Coppey (Braxgata), Aisling D’hooghe, Morgane Vouche en Caroline Wagemans (allen Watducks) kunnen innemen. Ook bij Antwerp verliet met Sofie Gierts een icoon de club. Haar trainerstaken worden in Sint-Job-in’t-Goor overgenomen door Steven Van Tijn (T1) en Benjamin Van Hoof (T2). Net als Antwerp presenteert ook Watducks met Arnaud Massaert (T1) en Jean-Philippe Brulé (T2) een nieuw trainersduo. Nieuwe gezichten op de velden zijn onder meer de Argentijnse meisjes Jimena Cedres en Rocio Emme bij Dragons en de terugkerende Manuela Urroz bij Antwerp. Door het vertrek van de Canadese meisjes was Leuven zeer actief op de transfermarkt.

Van de zeven overige teams in de eredivisie, White Star, Victory, Herakles, Léopold, Mechelse en nieuwkomers Daring en Wellington, lijkt het Edegemse Victory over de beste papieren te beschikken om aan te sluiten bij de top acht. De nieuwe hoofdcoach Marin Van de Rakt verwelkomde naast de Nieuw-Zeelandse Brooke Neal ook enkele sterke Nederlandse speelsters en volgend seizoen sluit ook nog eens de Nieuw-Zeelandse topper Olivia Merry aan. Herakles versterkte zich met Red Panther Aline Fobe, terwijl Daring vier Argentijnse speelsters aantrok.

 

 

Leave a Reply