Skip to main content

Belgian Hockey Finals

By mei 7, 2021News

Het is jammer genoeg nog steeds zonder publiek dat dit weekend op het Wilrijkse Plein in Antwerpen de apotheose volgt van het hockeyseizoen 2020-2021. Zaterdag en zondag om 15 uur strijden Gantoise en Dragons om de nationale titel bij de dames, om 17.30 uur is het de beurt aan de heren met de klassieker tussen Dragons en Watducks.

Heren: Dragons – Watducks

Het was met het allerkleinste verschil dat zowel Dragons als Watducks zich konden plaatsen voor de finale van de play-offs. In de halve finales konden Orée en Léopold in de terugwedstrijd hun nederlaag van een week eerder rechtzetten. In beide duels moesten shoot-outs de beslissing brengen. Uiteindelijk toonden Dragons en Watducks zich net het koelbloedigst.

De finale tussen Dragons en Watducks is een echte klassieker. Tussen 2009 en 2018 verdeelden beide clubs onder elkaar de titels. Dragons won zes keer (2010, 2011, 2015, 2016, 2017 en 2018), Watducks vier keer (2009, 2012,2013 en 2014).

In die tien edities stonden Dragons en Watducks drie keer tegenover elkaar in finale. Watducks won het onderlinge duel om de titel in 2012 en 2014, Dragons haalde het in 2018 en slaagde er zo in om voor de vierde keer op rij kampioen te spelen. Drie spelers maken dit weekend voor de vierde keer een finale Dragons-Watducks mee: Felix Denayer en Florent Van Aubel bij Dragons en Gauthier Boccard bij Watducks. Voor coach Jean Willems, die het eerste seizoen aan de slag is bij Watducks, wordt het een weerzien met de club waar hij de successen opstapelde.

Topscorers Dragons: Florent Van Aubel: 13 doelpunten, Felix Denayer: 10 doelpunten, Nicolas Della Torre en Lucas Martinez: 8 doelpunten.

Topscorers Watducks: Victor Charlet: 18 doelpunten, Tommy Willems: 13 doelpunten, Gaëtan Dykmans: 8 doelpunten.

Zo was het tijdens de reguliere competitie: op 28 november won Watducks thuis met 3-1 van Dragons. Tommy Willems en Victor Charlet scoorden in de eerste helft voor Watducks en na de pauze bracht Guillaume Van Marcke de bordjes zelfs op 3-0. Acht minuten voor het eindsignaal lukte Felix Denayer de tegentreffer.

 

Dames: Gantoise – Dragons

Net als tijdens het vorige stopgezette hockeyseizoen zette Gantoise ook nu weer een indrukwekkende reeks neer. 21 wedstrijden: 20 overwinningen, 1 gelijkspel. Een moedig Racing kon de in de halve finale van de play-offs niet meer doen dan deftig weerwerk bieden. De dames van Gantoise speelden landskampioen in 2006 en 2009 en de laatste jaren werd er naarstig gezocht naar titel nummer drie. In 2017 kwam Gantoise er zeer dicht bij, maar toen werd in Leuven na shoot-outs de finale van Braxgata verloren.

De vreugde was voorbije zondag groot in het Gemeentepark van Brasschaat. Kapitein Stephanie De Groof staat met haar team voor het eerst in de finale van de play-offs. In de derby in halve finale tegen Antwerp toonde Dragons zich efficiënt en gaf de verdediging geen krimp. Het damesteam van Dragons heeft slechts één titel op het palmares staan. Daarvoor moeten we 27 jaar teruggaan, naar 1994.

Topscorers Gantoise: Alix Gerniers: 18 doelpunten, Ambre Ballenghien: 17 doelpunten, Noa Schreurs en Stephanie Vanden Borre: 10 doelpunten.

Topscorers Dragons: Manon Simons 10 doelpunten, Valerie Magis en Margaux Struyf: 9 doelpunten.

Zo was het tijdens de reguliere competitie: op 13 september ging Gantoise met 0-2 winnen op het veld van Dragons. Dit onderlinge duel werd reeds op de tweede speeldag van de reguliere competitie afgewerkt. Gantoise haalde het met 0-2. Niet toevallig waren Ambre Ballenghien (eerste helft) en Alix Gerniers (tweede helft) de doelpuntenmakers.

Leave a Reply